Agencija za bezbednost saobraćaja
Srbija

Stariji pešaci češće stradaju u udesima, ponašaju se suprotno onome što su učili svoju decu

Izvor: 
Politika Pon, 05/08/2019 - 08:36

Prema najnovijim statističkim podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u periodu od 2016. do 2018. godine, 27 odsto poginulih činili su stariji od 65 godina, a polovina poginulih i četvrtina povređenih starijih osoba nastradali su kao pešaci.

Prema podacima iz izveštaja, koje je objavila "Politika", tokom prethodne tri godine u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo je 469 i povređeno 6.600 građana starijih od 65 godina, što je godišnje u proseku oko 156 poginulih i oko 2.000 povređenih.

 
"Drugim rečima, svaki drugi dan jedna starija osoba pogine u udesu, a svakog dana bude povređeno oko pet ljudi. Stariji od 65 godina čine oko 20 odsto stanovništva u Srbiji, dok ih je istovremeno oko 27 odsto poginulih u saobraćajnim nesrećama, a pritom učestvuju manje u saobraćaju od prosečnog stanovnika Srbije", navodi se u izveštaju i dodaje da češće stradaju muškarci nego žene.
 
Kako se dodaje, najviše starih strada u nesreći sa putničkim vozilom - 70 odsto, a slede teretna vozila - 21 i autobusi - pet odsto.
 
V.d. direktora Agencije Jasmina Milošević apelovala je na starije da se ponašaju pažljivo i odgovorno u saobraćaju, jer se pokazalo da se stariji ljudi kao pešaci ponašaju suprotno onome što su učili svoju decu i unuke.
 
"Stariji moraju da budu posebno oprezni na pešačkom prelazu, jer postoje vozači koji ne prate saobraćajnu signalizaciju i ne poštuju propise", rekla je ona.
 
Dodaje da je najviše stradalih u vreme sumraka i "prvog mraka", odnosno između 17 i 20 časova.MarketingNajnovije vesti